ST-läkare går kurs om multisjuka

ST-läkare går kurs om multisjuka

De beskrivs som en av de största utmaningarna i vården – den växande gruppen äldre multisjuka. Ofta hamnar de på akuten, där personalen inte alltid har kompetens att bemöta dem.
På Medicinkliniken på Danderyds sjukhus har nu över 100 ST-läkare genomgått en särskild utbildning för att lära sig möta den här patientgruppen.
– För att vi som läkare ska kunna ge den här gruppen den bästa behandlingen behöver vi förstå vad de behöver. Inte bara ställa en diagnos, säger initiativtagaren Johan Herlin-Ejerhed, läkare på Medicinkliniken.
Kursen är en vecka lång, och gavs nyligen för tredje gången.
– Vi får lära oss hur man ska tänka inför olika situationer. Vilka olika behandlingsmöjligheter som finns, problem att beakta och om det ibland är bäst för patienten att avstå eller avsluta en behandling. Frågor som man ofta behöver lösa både i akuta och i lugna situationer, säger kursdeltagaren Rita Medvedeva.
Och Johan Herlin-Ejerhed understryker just den praktiska inriktningen som kursen har.
– Ofta handlar kurser om hur man ska göra i teorin, men praktiken försvåras av att de flesta av våra patienter har både andra sjukdomar och är allmänt sköra och kanske inte klarar varken utredning eller behandling. Vårt mål är att göra deltagarna lite mer kloka, eller, som att förse dem med mer erfarenhet på rekordkort tid. Det är ju relativt unga ST-läkare som kursen riktar sig till, säger han.
Kursen är en SK-kurs som finns sökbar i Socialstyrelsens katalog.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

SK­ står för specialistkompetenskurs. Dessa  är statligt finansierade kurser avsedda för läkare under specialiseringstjänstgöring i Sverige.

På bilden ovan är det läkaren Charlotta Lind som undervisar ST-läkare om multisjuka. Foto: Johan Adelgren.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan