Sterilteknik kan vinna årets Leanpris

Lean Sterilteknik och logistik på Karolinska universitetssjukhuset är en av tre finalister till Svenska Leanpriset.

Sterilteknik kan vinna årets Leanpris
Nomineringen ger drivkraft att fortsätta utveckla verksamheten framåt. Foto: Anneli Georgsson

Sedan 2008 har Lean Forum delat ut Svenska Leanpriset för att lyfta fram förebilder som inspirerar till fortsatt god Leanutveckling i Sverige. I år är Sterilteknik och logistisk på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge är en av finalisterna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– I dag har vi få akuta ärenden och flaskhalsarna har försvunnit, säger Tore Evang, verksamhetschef på enheten.

Viktig resurs för operationer

Sterilteknik och logistik i Solna och i Huddinge utgör en central del i sjukhusets arbete. Uppdraget är att förse opererande verksamheter med steril utrustning och deras arbete spelar stor roll för att arbeta bort de vårdköer som uppstått under pandemin.

Under att antal år drogs enheten med stora utmaningar i form av bland annat höga leveranskostnader, vacklande kvalitet och bemanningsproblem. Det blev också Tore Evangs viktigaste utmaning när klev in som verksamhetschef för två år sedan. Med Lean som verktyg har de arbetat med att förbättra och utveckla verksamhetens processer genom att bygga bort flaskhalsar och skapa en jämnare produktion.

Jämnare produktion

Idag präglas verksamheten av ett jämnare flöde, lugnare arbetsklimat och färre brandkårsutryckningar.

– Det ger i slutändan även bättre kvalitet, säger Tore Ervang.

Nomineringen till priset tror han främst har att göra med själva resan de gjort – och fortsätter göra.

– Det är inte att vi är bäst, men att vi använder leanverktygen kontinuerligt för att bli lite bättre från dag till dag. Jag tror det var det som var viktigt för juryn. Och att vi blivit mer effektiva på det vi kan. Vi kan faktiskt producera ännu mer nu, vilket syns tydligt i de kapade köerna, säger Tore Evang.

Vinnarna utses i oktober

Vem som vinner årets Leanpris presenteras på konferensen Lean Forum den 12 oktober.

De övriga finalisterna är Skellefteå Kraft AB och Orbit One.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan