Trädgården väcker minnen till liv

Äldrevård Trädgårdar kan väcka minnen till liv och användas för att främja både de boendes och personalens hälsa. Ett digitalt verktyg kan vara ett stöd. Det visar ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid Högskolan i Gävle.

Trädgården väcker minnen till liv

Eva Dahlkvist, som forskar inom vårdvetenskap har undersökt hur trädgårdarna används vid vård- och omsorgsboenden för äldre.
– Jag såg hur trädgården kan stimulera alla sinnen, väcka minnen som ofta ligger längre tillbaka och hur trädgårdens grönska kan få de boende att må bättre och det är det vi vill använda trädgården till, säger Eva Dahlkvist i ett pressmeddelande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Tillsammans med Marita Wallhagen, forskare med erfarenhet av digitala verktyg och grön arkitektur, utvecklade hon ett material ­– ”Trädgård i vård” – som ska inspirera chefer och personal att tillsammans med de boende använda trädgården för ökat välbefinnande.
– Det vi tagit fram är en prototyp till en app som kan användas för att minnas och skapa samtal kring tidigare naturupplevelser och på så sätt motivera till ökad vistelse i trädgården.

Personalen som har provat appen har uppskattat den, och även de boende. ”När jag ser en blomma eller tänker på doften så kommer minnena tillbaka, dofter får mig att minnas saker.”

Nu hoppas utvecklarna på projektmedel för att prototypen ska bli ett färdigt verktyg.

Se prototypen till verktyget

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan