Kry ska öka vårdkvaliteten för gamla i Västerbotten

Digitalisering Digitala läkarkontakter för att öka tryggheten för de äldre på särskilda boenden ska nu provas i Västerbotten. Projektet är ett samarbete med vårdföretaget Kry och inleds i höst.

Kry ska öka vårdkvaliteten för gamla i Västerbotten
Områdeschefen Peter Berggren hoppas att samarbetet ska öka vårdkvaliteten i Västerbottens inland. Foto: Region Västerbotten.

Bakgrunden är att det är svårt för länets sjukstugor att svara på behovet av läkarkontakt på boendena i Västerbottens inland. Framförallt är bristen på kontinuitet ett problem.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

– På vissa av våra enheter finns det inga fasta läkare, till exempel har

Katarzyna Wikström, projektledare för God och Nära vård i södra Lappland. Foto: Region Västerbotten.

sjukstugan i Malå bara stafettläkare, säger Katarzyna Wikström, tillförordnad verksamhetschef vid sjukstugan och projektledare för God och nära vård i södra Lappland i ett pressmeddelande.

 

Det kan vara problematiskt för äldre multisjuka på särskilda boenden med olika läkare vid varje besök, fortsätter hon.

­– Vi vill genom att erbjuda samma läkare varje gång få en bättre kontinuitet och också stärka förtroendet för vårdapparaten.

 

Projektet, ”Digifysiska vårdkontakter ökar tryggheten för personer på särskilda boenden” är ett samarbete mellan Region Västerbotten, det statliga forskningsinstitutet Rise och den digitala vårdgivaren Kry.

– De har en överkapacitet på specialistläkare som vi inom regionen inte har och vi vill testa ett nytt arbetssätt med en ny aktör, säger Katarzyna Wikström.

 

Kry har ju ofta fått kritik för sin affärsmodell, och Peter Berggren, områdeschef för närsjukvården i södra Lappland, försvarar valet av aktör.

– Det är ett jättespännande projekt där vi samarbetar med ett helt igenom digitalt företag för att öka vårdkvaliteten för vår kanske mest prioriterade målgrupp. Jag är kritisk mot delar av deras affärsmodell, med det här är ett sätt för dem att vara ett stöd för ett prioriterat område.

Projektet ska utvärderas våren 2021.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan