Träning för äldre ger effekt

En studie vid Umeå universitet har utvärderat hur balans och beroende i dagliga aktiviteter påverkas av fysisk aktivitet.

Träning för äldre ger effekt
Annika Toots, doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet.
Annika Toots, doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet.

Funktionell träning för äldre personer med demenssjukdomar ger effekt. Det visar en studie vid Umeå universitet som utvärderat hur balans och beroende i dagliga aktiviteter påverkas av fysisk aktivitet. Studien genomfördes på äldreboenden i Umeå där personer med demens fick ta del av högintensiv funktionell träning i mindre grupper.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi använde oss mycket kroppsspråk för att förklara övningarna, där vi gav personliga instruktioner och anpassade träningen efter var och ens behov, berättar Annika Toots, doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet.

En kontrollgrupp fick ta del av sociala aktiviteter, men stillasittande. Grupperna träffades 45 minuter, två till tre gånger i veckan under fyra månaders tid.

Samtliga deltagare testades före och efter studien samt efter ytterligare tre månader. I träningsgruppen såg forskarna tydliga effekter, framför allt när det gäller balans. Träningen förbättrade även ADL, (aktiviteter i det dagliga livet), men inte för alla – för personer med alzheimers kunde man inte se några tydliga effekter.

– Det kan ha flera förklaringar, kanske var fyra månader för kort tid för att ge resultat i den gruppen. Men det visar också att det kan vara viktigt att som sjukgymnast ta reda på vilken typ av demens en person har för att planera och lägga upp behandlingen på ett bra sätt.

Annika Toots konstaterar att resultaten är viktiga för att utveckla vården så att personer med demenssjukdom kan få en högre livskvalitet och vara självständiga längre.

– För mig har det varit fantastiskt att se hur personer som är så svårt sjuka kan vara med och träna överhuvudtaget, och sedan se att träningen ger effekt.

Fakta: Högintensiv funktionell träning 

Träningspassen följde Hife-programmet, the High-Intensity Functional Exercise Program, som innehåller övningar som liknar det man gör i vardagen, exempelvis att resa sig från en stol eller gå i trappor. Övningarna tränar benstyrka, balans och gång.

Läs mer här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan