Träningslabb för framtidens vårdpersonal

Utbildning I Piteå öppnar ett nytt vårdlabb där vårdelever får träna upp sina praktiska skills i en simulerad miljö. Här finns bland annat simulatordockan Rut som både kan prata, hosta och reagera på dåligt bemötande.

Träningslabb för framtidens vårdpersonal
Vårdlabbet består av ett antal rum, här är sjukhusmiljön där simulatordockan Rut och tyngddockan Ove finns.

Simulatordockan Rut och tyngddockan Ove bor på det nya vårdlabbet som Vuxenutbildningen i Piteå kommun ställt i ordning under hösten. Här kan elever som studerar till vårdyrken öva upp sina praktiska färdigheter i verklighetstrogna situationer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

­– Tanken är att erbjuda autentisk träning – allt från lyftövningar, olika sjukscenarion till att bemöta patienter på ett professionellt sätt, säger Pernilla Forsberg, rektor Vuxenutbildningen.

Miljöer för olika situationer

Vårdlabbet består av ett antal rum, där varje rum är en vårdmiljö. Det finns en sjukhusmiljö, en lägenhet kombinerat med särskilt boende/ordinärt boende och en hälsocentral. Dessutom finns det hygienmiljöer som tvätt-, toalett- och duschutrymme.

Här finns bland annat ett fullt utrusat mottagningsrum.

Miljöerna är inredda med möbler och rekvisita för att skapa så realistisk lärandemiljö som möjligt.

Sjukhusmiljön är inredd med medicinsk utrustning och två sjukhussängar. Här ligger tyngddockan Ove och simulatordockan Rut. Ove använder man främst till förflyttningsövningar.

Reagerar på bemötandet

Rut är en simulatordocka som eleverna får använda vid simuleringsövningar av olika slag. Hon har puls, kan prata och till exempel hosta. På henne går det att träna på bland annat att sätta kateter, stomivård, kolla puls och blodtryck.

Hon styrs av läraren i kontrollrummet som styr responsen utifrån hur eleverna agerar och vad dom gör. På så vis får eleverna träna på att tolka signaler och symptom.

– Det är ett bra sätt att lära sig och träna på sina förmågor. I stället för att göra saker praktiskt för första gången på en riktig patient kan eleverna öva här på olika moment så att de känner sig trygga, säger Carina Leinehed, lärare i omvårdnadsämnen vid Vuxenutbildningen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan