Två svenska sjukhus i världstoppen

Ranking För tredje året i rad rankas Karolinska Universitetssjukhuset som ett av världens tio bästa sjukhus av tidskriften Newsweek. Ytterligare ett svenskt sjukhus finns med på den prestigefyllda listan.

Två svenska sjukhus i världstoppen
Karolinska rankas som världens åttonde bästa sjukhus och nummer tre i Europa.

För fjärde året listar tidskriften Newsweek världens bästa sjukhus. Endast två svenska sjukhus tar sig in på listan över världens 100 främsta.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Karolinska rankas som världens åttonde bästa sjukhus och nummer tre i Europa. Utöver Karolinska är även Akademiska sjukhuset med på listan, på plats 51.

Visar kraften i förbättringsarbetet

Björn Zoëga, stolt sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.

– Det är ett styrkebesked att tre år i följd nå den yttersta toppen bland världens sjukhus. 2019 fanns Karolinska inte med på Newsweeks ranking men nu är vi etablerade bland de allra bästa. Det visar kraften i det förbättringsarbete som vi bedriver på sjukhuset och som involverat alla medarbetare. Detta är en bekräftelse på det arbete som lagts ner och som hela tiden haft som syfte att förbättra vården för våra patienter, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.

Tre amerikanska sjukhus toppar listan: Mayo Clinic, följt av Cleveland Clinic och Massachusetts General Hospital.

I fjolårets rankning hamnade Akademiska sjukhuset på 46:e plats och Karolinska på plats sju.

Rangordning utifrån tre kriterier

Newsweeks rankning omfattar över 2 200 sjukhus i 27 länder, bland andra USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Schweiz, Sydkorea och Japan.

Sjukhusen rangordnas efter tre kriterier: medicinska resultat, resultat i patientundersökningar och rekommendationer från experter, som läkare och chefer inom sjukvården.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan