Elis (tidigare Berendsen) har som affärsidé att erbjuda hyrlösningar för hygien och textilservice inom bland annat sjukvården. Men hur stor skillnad innebär det att tvätta och återanvända textilier jämfört med att använda engångsprodukter?
Tvättbara kläder ger stor effekt på klimatet
Klimat Tvättbara sjukhuskläder är bättre för både miljön och klimatet. Det visar en studie där man jämfört tvättbara kläder med engångsprodukter.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Vi kan få höra att tillverkning, tvätt, frakt och slitage på våra produkter i slutändan belastar klimatet lika mycket som engångsvarianter, säger Malin Hill, som är Head of Textile Management team på Elis Sverige.
Tvättbart är bättre
För att reda ut den frågan gav de Miljökonsultbyrån I Care i uppdrag att göra en jämförande studie. Resultaten bevisar att tvättbara produkter är mer klimatsmarta.
Tvättbara produkter innebär:
- 31 procent mindre klimatpåverkan
- 46 procent mindre smog (tät dimma med luftföroreningar i storstäder)
- 54 procent mindre gift i sötvatten som påverkar djur och människor
Dessutom förbrukar personalen betydlig färre plagg. Istället för 940 plagg behöver varje sjukhusanställd enbart 15 plagg under en fyraårsperiod.
Två typer av plagg
I studien valdes två typer av plagg ut för jämförelser: Elis tvättbara sjukhuskläder, som är tillverkade i 65 procent polyester och 35 procent bomull, samt engångskläder, tillverkade av 100 procent polypropen som är en typ av plastmaterial.
Analysen undersökte tio olika miljöindikatorer under plaggets livscykel. Det handlade om att undersöka alltifrån sjukhusklädernas påverkan på klimatförändringar till vilka vatten- och jordföroreningar plaggets hela livscykel gav.
Publicerad i en vetenskaplig tidskrift
Studien har granskats av en expertpanel inom området och publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Cleaner Environmental Systems. Den är den första certifierade LCA-studien av tvättbara sjukhuskläder i sitt slag.