Tvättbara kläder ger stor effekt på klimatet

Klimat Tvättbara sjukhuskläder är bättre för både miljön och klimatet. Det visar en studie där man jämfört tvättbara kläder med engångsprodukter.

Tvättbara kläder ger stor effekt på klimatet
Tvättbara produkter är mer klimatsmarta enligt en ny studie.

Elis (tidigare Berendsen) har som affärsidé att erbjuda hyrlösningar för hygien och textilservice inom bland annat sjukvården. Men hur stor skillnad innebär det att tvätta och återanvända textilier jämfört med att använda engångsprodukter?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Malin Hill är Head of Textile Management team på Elis Sverige.

– Vi kan få höra att tillverkning, tvätt, frakt och slitage på våra produkter i slutändan belastar klimatet lika mycket som engångsvarianter, säger Malin Hill, som är Head of Textile Management team på Elis Sverige.

Tvättbart är bättre

För att reda ut den frågan gav de Miljökonsultbyrån I Care i uppdrag att göra en jämförande studie. Resultaten bevisar att tvättbara produkter är mer klimatsmarta.

Tvättbara produkter innebär:

  • 31 procent mindre klimatpåverkan
  • 46 procent mindre smog (tät dimma med luftföroreningar i storstäder)
  • 54 procent mindre gift i sötvatten som påverkar djur och människor

Dessutom förbrukar personalen betydlig färre plagg. Istället för 940 plagg behöver varje sjukhusanställd enbart 15 plagg under en fyraårsperiod.

Två typer av plagg

I studien valdes två typer av plagg ut för jämförelser: Elis tvättbara sjukhuskläder, som är tillverkade i 65 procent polyester och 35 procent bomull, samt engångskläder, tillverkade av 100 procent polypropen som är en typ av plastmaterial.

Analysen undersökte tio olika miljöindikatorer under plaggets livscykel. Det handlade om att undersöka alltifrån sjukhusklädernas påverkan på klimatförändringar till vilka vatten- och jordföroreningar plaggets hela livscykel gav.

Publicerad i en vetenskaplig tidskrift

Studien har granskats av en expertpanel inom området och publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Cleaner Environmental Systems. Den är den första certifierade LCA-studien av tvättbara sjukhuskläder i sitt slag.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan