– Enligt organisationen Ung Cancer saknades stöd till unga vuxna i de norra sjukvårdsregionerna och de var intresserade av att starta ett projekt tillsammans med Regionalt cancercentrum norr och Cancerforskningsfonden i Norrland, säger projektledaren Wannes Van Assche i ett pressmeddelande.
Unga med cancer får stöd via videolänk
Cancervård
Unga vuxna som drabbas av cancer känner sig ofta ensamma och oroliga. I de norra sjukvårdsregionerna driver man sedan ett år ett projekt för stöd till patientgruppen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Projektet kallas Resurs 800 och från början var tanken att Wannes Van Assche skulle resa runt i de fyra norra regionerna och träffa cancerpatienter i åldrarna 16 till 30 å. Som för många andra förbättringsarbeten satte coronapandemin käppar i hjulet för den ambitionen. Istället har han haft samtal via videolänk med patienterna.
– Jag försöker ha fokus på det friska, prata om annat än just sjukdomen och kanske hitta på något utanför sjukhuset, berättar han. Jag är också tillgänglig så att de inte behöver sitta i telefonkö för att komma i kontakt med mig.
Det är också viktigt att kontakten fortsätter även efter avslutad behandling, understryker han. Då hamnar patienten ofta i en svacka, tycker att hen
borde vara glad, men drabbas istället av en ”cancer-baksmälla”. De har ett sår som de bär med sig och behöver stöd under en lång tid, förklarar Wannes Van Assche.
Under det kommande året ska Wannes Van Assche utvärdera både Resurs 800 och stödfunktionen.
– Om det visar sig att behovet finns kanske Ung Cancer eller RCC-Norr anställer en resursperson, vi får se vad som händer, säger han.