Ytterligare två dygn av inställda operationer

På måndagen beslöt Akademiska sjukhuset i Uppsala att ställa in planerade operationer i ytterligare två dygn till följd av bristerna i leveranser av nödvändiga sjukvårdsartiklar.

Ytterligare två dygn av inställda operationer

– Trots att leveranserna delvis har kommit igång så råder fortsatta försörjningssvårigheter, säger chefsläkaren Mikael Köhler till Kvalitetsvård. Vi vidtar den här åtgärden och skjuter upp ytterligare operationer för att upprätthålla den övriga vårdens kvalitet och även kunna ha en katastrofberedskap.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Hur ser du på att detta har kunnat ske?

– Just nu har jag allt fokus på att lösa den uppkomna situationen. Det enda jag kan säga är att det här borde ha gått att undvika. Det är klart att det kan uppstå problem under en övergående period, men nu är vi fem regioner som är drabbade under en följd av dagar.

Problemen med leveranser av sjukvårdsartiklar uppstod då företaget Apotekstjänst den 1 oktober tog över ansvaret för leveranser till regionerna Uppsala, Södermanland, Örebro, Västmanland och Dalarna. Företaget vann en upphandling i fjol av leveranserna av bland annat operationsmaterial, undersökningshandskar, provtagningsmaterial, injektions- och transfusionsmaterial, till ett totalt värde av 1,3 miljarder kronor per år.

Måndagen var den andra dagen av inställda planerade operationer på Akademiska sjukhuset. Runt 45 patienter hade då drabbats.

Kvalitetsvård har förgäves sökt Apotekstjänsts VD Tomas Hilmo för en kommentar till situationen. I andra medier har han sagt att läget är mycket bekymmersamt och att företaget jobbar dygnet runt för att lösa situationen. Exakt vad problemen beror på har han inte velat förklara,  IT-problem hos företaget ska ha spelat in.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan