2 miljoner till ortopedi i framkant

2 miljoner till ortopedi i framkant

Förra veckan tilldelades Ortopedin i Hässleholm, Kristianstad och Ystad pris för sitt arbete med att kombinera framgångsrikt kliniskt arbete med forskning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det är Skåne Centre of Excellence – in Health, ett utvecklingsprogram inom sjukvården med syfte att stödja vården i Region Skåne, som delar ut priset – 500 000 kronor per år i fyra år.

– Vi, verksamhetsområde Ortopedi, är Skandinaviens största centrum för höft- och knäledsproteser, vårt kuttersmycke är ett Fast track- system som gjort att vi kunnat minska vårdtiden för de här patienterna från 7 till 2 dagar de senaste tio åren, säger överläkare och enhetschef Markus Waldén.

De är även ledande inom amputationsvården, handortopedi och motions- och idrottsskador.

I motiveringen till priset står bland annat ”Verksamheten uppvisar även ett omfattande kliniskt och forskningssamarbete såväl nationellt som internationellt både vetenskapligt och genom att utbyta erfarenheter av kliniskt utvecklingsarbete” .

– Vi har en stark forskningsprofil, 9 av våra trettio läkare har doktorsexamen och vi har flera som doktorerar, det är självklart för oss att man blir en bättre forskare om man jobbar kliniskt och en bättre läkare om man forskar, säger Markus Waldén.

Enligt honom är den största utmaningen att möta höga krav på produktion och tillgänglighet.

– Forskning och utbildning stjäl tid från vårt kliniska arbete. Men trots att vår förvaltning har ett stort underskott så lyckas vi hålla en hög kvalitet på vår vård och samtidigt hålla vår budget.

Verksamheten delar priset med Barnnefrologiverksamheten på Skånes Universitetssjukhus. Markus Waldén hoppas på att kunna använda prissumman till att frigöra mer tid till forskningen, som i dagsläget till stor del sköts på fritiden.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan