Utbildningsprofil löste rekryteringsproblem

Cederkliniken i Piteå gjorde sig fria från hyrläkare genom att satsa på att bli en vårdcentral med utbildningsprofil.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det började för fyra år sedan, då vi stod inför en situation där vi insåg att det inte gick ihop. Det är svårt att rekrytera specialister i allmänmedicin generellt, och kanske i synnerhet här i norra Sverige. Vi insåg att vi var tvungna att göra något.

Det man gjorde var att frigöra klinikens distriktsläkare från egna patienter tre dagar i veckan, så att de istället an arbeta med att handleda de läkare som utbildar sig på kliniken.

Petter Tuorda. Foto: Privat.

– Vi gjorde upp en plan för detta, att vi ska rekrytera de som vi utbildar här direkt efter examen. De rekryteras då till en utbildningstjänst med handledning. Idag är det sju av våra 10 läkare som har en sådan tjänst.

När läkarna ska göra praktik på annat håll har Cederkliniken sett till att det sker växelvis, så inte hela styrkan försvinner på en gång.

– Det är jätteroligt att se att det har fungerat så bra, säger Petter Tuorda. Vi har fått mycket positiv respons från de läkare som utbildar sig här, särskilt kring att de får så mycket tid för handledning. Och vi har inte längre något behov av hyrläkare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan