Akuten direktsänder på Facebook

Akuten direktsänder på Facebook

Onsdag den sjunde februari är det premiär för direktsändningar på Facebook från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sändningarna syftar till att öka förståelsen för sjukhusets verksamhet hos både patienter och personal.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Först ut är akuten, och en av de som ska medverka är akutläkaren Susann Järhult.

Susann Järhult, akutläkare, och Annika Kilberg Olsson, akutsjuksköterska, är redo att svara på frågor från patienter och vårdpersonal.

–Det här är ett försök till medborgardialog och att nå ut med information och inhämta och möta frågor kring akutvården och hur vi prioriterar. Akademiska sjukhuset har 10 000 följare på Facebook och vi märker att det finns många frågor kring vår verksamhet, säger hon till Kvalitetsvård.

Tillsammans med sjuksköterskan Annika Kilberg Olsson är hon beredd att svara på patienternas frågor om varför det ibland blir extra lång väntan, hur den verklighet ser ut som ligger bakom siffror i statistiken.  Det är ett fåtal patienter idag som kommer till akuten för att de inte vet vart i vården de ska vända sig. De flesta följer råd och riktlinjer via telefonstöd och primärvårdskontakter men får ändå vänta ibland.

–Vi har många nya vårdaktörer och den medicinska utvecklingen går fort, akuten är en del i den akuta vårdkedjan och vi arbetar ständigt för att göra vistelsen på akuten säker, effektiv och trygg för patient och personal, säger Susann Järhult.

Hon hoppas också att sjukvårdspersonal ställer frågor – personal som kanske kan lockas att börja arbeta där, eller kolleger som inte riktigt vet hur vardagen på akuten kan te sig.

–Det finns ett värde i att öppna en kommunikation mellan vårdens olika avdelningar för att öka förståelsen för hur vi arbetar på olika ställen. Det har vi sett vid de tillfällen vi har haft auskulterande personalutbyte mellan akuten och andra avdelningar – när man får en inblick i varandras vardag blir förståelsen och kommunikationen mycket bättre.

 

Fakta Akademiska sjukhuset i Uppsala

 

Akuten på Akademiska sjukhuset har ungefär 150 sökande patienter varje dygn. Här arbetar sammanlagt runt 160 personer.

Akademiska sjukhuset är aktivt på sociala medier, förutom på Facebook publicerar man sig regelbundet på Instagram med bilder inifrån sjukhusets verksamhet.

Webbsändningen från Facebook.com/akademiska är den första i ett försök som är tänkt att fortsätta från andra avdelningar på sjukhuset. Sändningen startar klockan 15.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan