Allt färre strokefall

Allt färre drabbas av stroke. Under den senaste 20-årsperioden har antalet strokefall minskat med nära 40 procent, och den nedåtgående trenden fortsatte under 2018, visar ny preliminär statistik från Socialstyrelsen, som nu uppdaterar sina riktlinjer för strokevården.

Allt färre strokefall

Andelen av de strokedrabbade som avlider har inte minskat. 25 procent har avlidit inom 28 dagar. I fjol var det 6 200 som dog till följd av stroke, en minskning med 300 från året innan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Statistiken visar vidare att stroke är vanligare bland män, 40 procent fler män ä kvinnor drabbas.

I december förra året konstaterade Socialstyrelsen i en utvärdering av de nationella riktlinjerna för strokevård att det görs stora framsteg, men att det också finns stora brister i uppföljning och rehabilitering.
I januari nästa år publiceras uppdaterade nationella riktlinjer där hänsyn till nytillkomna studier och ny forskning på strokeområdet kommer att beaktas.

Läs mer om strokestatistiken för 2018

Hämtar fler artiklar
Till startsidan