Vad är återhämtning för medarbetare inom primärvården? Det ska det treåriga forskningsprojektet Återhämtning i arbetet för att främja god hälsa för vårdanställda ta reda på. Projektet leds av Margareta Troein Töllborn, professor och läkare, och genomförs tillsammans med Högskolan Kristianstad.
Återhämtning viktigt för medarbetartrivseln
"Primärvården är en krisbransch" säger professor och läkare Margareta Troein Töllborn som ska studera vad som är återhämtning för medarbetare i primärvården.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Primärvården är en krisbransch, den ska vara basen i vår sjukvård men samtidigt är det svårt att få folk att stanna kvar. Vi vet dessutom att kontinuitet är viktigt för att nå hög kvalitet men tyvärr kommer många larmrapporter om sjukskrivningar, att medarbetare byter inriktning, jobb och bransch. Vi ska titta på om det finns något att göra åt detta, förklarar Margareta Troein Töllborn.
Forskargruppen har tidigare gjort en enkätstudie bland medarbetare på vårdcentraler i nordöstra Skåne som visade en tydlig koppling mellan att må bra och återhämtning i arbetet. Därför kommer forskarna att sätta sig tillsammans med fokusgrupper på ett antal vårdcentraler för att samtala om vad återhämtning är för dem.
– Det vet vi alltså inte men om jag gissar helt fritt kanske det kan handla om att ta sina avtalsenliga pauser, kaffe med kollegorna, en lunch i stressfri miljö, att prata med någon när man behöver hjälp eller att få känna att man utvecklas.
Efter det kommer lokala förändringar att genomföras för att se hur dessa påverkar återhämtningen och arbetsmiljön. I en första omgång berörs fyra fokusgrupper med cirka sju till åtta personer i varje.
– Vård är relation. Låt mig dra en parallell: Jag känner ingen människa som går till olika hårfrisörskor varje gång de ska klippa sig just för att det blir bättre resultat med kontinuitet. Jag jobbar själv som distriktsläkare och tycker att det är oändligt mycket enklare att jobba med patienter jag känner och inte behöver bygga nya relationer varje gång, säger Margareta Troein Töllborn.