Automationer sparar tid i Västerbotten

Digitalisering Intelligent Automation har förenklat och effektiviserat arbetet i Region Västerbotten. Totalt har satsningarna sparat 220 000 arbetstimmar. Timmar som medarbetarna istället kan lägga på vården.

Automationer sparar tid i Västerbotten
Automationer förenklar och kvalitetssäkrar administrationen. Foto: Adobe Stock

Sedan 2020 har Region Västerbottens projekt Intelligent Automation tagit fram ungefär 60 automationer. Det är lösningar som förenklar medarbetarnas arbete och frigör tid för att vårda.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Hittills har automationerna tillsammans utfört 220 000 timmars arbete som tidigare genomfördes av människor.

Chatt-robot svarar på frågor

Senast i raden av automationer är Digge, en chatt-robot som svarar på medarbetarnas frågor inom serviceområdet. Digge förstår och tolkar mänskligt språk och vägleder medarbetarna fram till en lösning eller hänvisar dem till rätt information.

Den kan till exempel hjälpa medarbetare att felsöka, förklara hur de beställer behörigheter eller bokar ett digitalt möte, svara på parkeringsfrågor och mycket, mycket mer.

Enklare administration

När Region Västerbotten började vaccinera mot covid-19 blev det viktigt att hitta en effektiv administrering av journalföringen så att invånarna kunde få ut sina vaccinationsbevis i tid. Projektgruppen för intelligent automation fick i uppdrag att snabbt hitta en lösning.

Automationen som de tog fram har hjälpt behörig vårdpersonal att registrera flera hundratusentals vaccindoser på bråkdelen av den tid de skulle tagit annars.

Bättre kvalitet på datan

Fördelarna är många. Vårdpersonalen behöver inte lägga ner lika mycket tid på administration. Dessutom blir datan som registreras mer korrekt. Kvaliteten på uppgifterna har gått upp till 99,8 procent i korrekthet sedan automationen infördes, en procent som är svår för människor att uppnå.

– Automationen möjliggjorde ett digitalt flöde som stöttade vårdpersonal som arbetade hemifrån och förbättrade arbetsmiljön. Att skriva in över 500 000 vaccinationsregistreringar tar lång tid för människor men här kan robotar verkligen göra skillnad på riktigt, säger Erik Vallgren, projektägare av Intelligent Automation i en presskommentar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan