Robot ökar patientsäkerheten vid ryggoperationer

Patientsäkerhet Roboten Mazor X hjälper kirurger att utföra ryggoperationer vid Norrlands universitetssjukhus. Kortare operationstider, mindre risk för komplikationer och bättre läkning är några av fördelarna.

Robot ökar patientsäkerheten vid ryggoperationer
Överläkare Lukas Bobinski med operationssköterskan Anna Mamhidir, undersköterskan Sara L Gunnarsson och anestesisjuksköterskan Malin Ödling Davidsson.

I alla västerländska länder har antalet steloperationer av ryggraden ökat. Men komplikationer på grund av felplacerade skruvar kan leda till ett stort lidande för patienterna och mycket höga kostnader för samhället.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Ryggsektionen på Norrlands universitetssjukhus har länge använt sig av röntgenledd navigation, O-arm, i samband operationer där skruvar implanteras i ryggraden.

Roboten hjälper till

Men nu tar man ett steg till för att öka patientsäkerheten – med hjälp av Roboten Mazor X. Den nya roboten kombinerar tre teknologiska innovationer: navigation, digital planläggning av operationen och robotik.

Det innebär därmed att ryggkirurgen kan planera operationen med antal, längd, diameter och exakt position av alla skruvar och stag. Teknologin har dessutom hög precision med nästan 100 procent korrekt placerade skruvar, vilket ger få komplikationer och nästan inget behov av re-operationer.

Under operationen hjälper roboten ryggkirurgen att följa planen och säkrar därmed en optimal position av alla skruvar och stag som implanteras i patienten.

Underlättar komplicerade operationer

Roboten kan även användas vid re-operationer efter tidigare ingrepp. Dessa tillhör de mest komplicerade ryggingreppen med stor risk för ytterligare komplikationer på grund av skadad anatomi och befintlig ärrvävnad.

Enligt Region Västerbotten är det den första och enda klinik i Norden som kan göra den här typen av operationer.

– Detta skapar en unik nivå av patientsäkerhet genom sin pålitlighet som är ytterst viktig vid komplexa ryggoperationer som ryggfrakturer, tumörer eller skolioser hos vuxna och barn, säger Lukas Bobinski, överläkare vid ryggsektionen i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan