Behandling med blodplasma provas

Coronaviruset Forskarna kommer att prova att ge blodplasma eller antikroppar från personer som tillfrisknat från covid-19, till svårt sjuka.

Sedan tidigare finns en kinesisk studie som har visat på att antikropparna från den som gått igenom sjukdomen kan hjälpa svårt sjuka patienter att tillfriskna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är en ganska liten studie, men den pekar på att det finns en möjlighet att plasman från individer som genomgått infektionen faktiskt skulle kunna förbättra tillståndet för de här patienterna. De var ju alla kritiskt sjuka, säger Lennart Hammarström som är senior professor vid Karolinska Institutet till Sveriges Radio.

Liknande försök med blodplasma har gjorts på tidigare varianter på coronavirus som sars och mers, med resultat som tyder på ett mildare förlopp av sjukdomen. De nya svenska försöken kommer att ske i samarbete med bland annat italienska forskare, som redan har börjat behandla patienter med blodpasma. Förutom till covid-patienter är tanken att plasman eller ur plasman utvunna antikroppar ska kunna ges till grupper som är särskilt utsatta, som sjukvårdspersonal eller personer med nedsatt immunförsvar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan