Ett tekniskt universitet med starka band till vården. Det kan låta som en udda kombination. Men samarbetet mellan Collaborative platform for Healthcare Improvement, CHI, vid Chalmers och Västra Götalandsregionen, VGR, har pågått i två decennier – och fortsätter hela tiden att utvecklas.
CHI arbetar med forskning och utbildning inom förbättring, innovation och transformation av hälso- och sjukvård. Genom åren har en mängd projekt, utbildningar och initiativ byggts upp i samarbetet mellan CHI och VGR.
Det har resulterat i allt från nyskapande cancervård och stöd till cancerberörda till en mängd kvalitets- och förbättringsprojekt inom den västsvenska vården.
Grundläggande verktyg i kvalitetsarbete
Det här utbytet är särskilt tydligt i 15-poängsutbildningen Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling som över tid har gett hundratals chefer och verksamhetsutvecklare i Västsverige grundläggande verktyg för förbättringsarbete.

Utbildningen ger deltagarna en djupare förståelse för det system som hälso- och sjukvården verkar i. Kursen lyfter bland annat fram grundläggande kunskap om vad kvalitet är och vikten av att alltid sätta patienten i fokus.
Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i VGR, är en av alla deltagare genom åren.
– Jag gick kursen för 15 år sedan, och det är slående hur ofta jag återkommer till de basala byggstenar som jag fick med mig. Utbildningen visade mig möjligheterna och de verktyg som krävs för att genomföra förbättringar i vården, och för mig blev det startskottet för en ny karriär inom utvecklingsarbete, säger Karin Looström Muth.
Nytt sätt att tänka kring förändring
Karin Looström Muth anser att innovations- och förändringsarbete kräver mycket kunskap, och ser stora fördelar med att även dra nytta av kunskap utanför vården i arbetet. Därför ser hon ett stort värde i samarbetet med Chalmers.
– VGR är mitt uppe i ett omställningsarbete för en mer individanpassad, nära vård och en mer sammanhållen hälso- och sjukvård. För att kunna göra den förflyttningen och komma framåt är samarbetet mellan vården och akademin centralt, säger Karin Looström Muth.
Kursen har banat väg för ett nytt sätt att tänka kring förändringar i vården. Men den har dessutom lagt grunden till ett gemensamt språkbruk kring kvalitetsfrågor som underlättar samarbeten inom vårdens olika verksamheter.
– När många ser samma sak och delar samma kunskap blir det lättare att komma vidare tillsammans, säger hon.
Bra på att lära sig av varandra
Andreas Hellström är vetenskaplig ledare vid CHI. Han betonar att det gemensamma arbetet har lett till ny kunskap och inspiration för bägge parter, som på ett unikt sätt har kunnat lära av varandra.
Utbildningen har lett till att forskningsbaserad kunskap har kunnat omsättas till praktisk handling i vårdens vardag, samtidigt som utbytet mellan kursledarna och de yrkesverksamma deltagarna har gett viktig input till arbetet och forskningen inom CHI.
Han ser stora skillnader i hur regionen arbetar med verksamhetsutveckling nu jämfört med när Chalmerssamarbetet startade. Särskilt när det gäller att använda och ta vara på andras, goda exempel.
– VGR har blivit väldigt bra på att lära sig av framgångsrika fall. Och för att lära av varandra är just förståelse och det gemensamma språkbruket viktigt, säger han.
Text: Ulrika Ernström
En längre version av artikeln är tidigare publicerad på Chalmers webbsajt, hela artikeln kan du läsa här.