Danderyds akut hotas av vite för stressen

Danderyds akut hotas av vite för stressen

I somras larmade personalen på akutmottagningen på Danderyds sjukhus om en arbetsmiljö som liknade en krigszon. Trots att man försökt göra en hel del åt situationen fick sjukhuset i förra veckan ett föreläggande från Arbetsmiljöverket, kopplat till ett vite på 250 000 kronor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

Senast den sista mars ska sjukhuset ha vidtagit åtgärder för att minska stressen hos personalen, annars utdöms vitet.

Det finns en handlingsplan för arbetet sedan sommaren, berättar verksamhetschefen på akutmottagningen Py Johnsson-Fohlin för Kvalitetsvård.

– Ett viktigt arbete för oss är att rekrytera nya sjuksköterskor och det tar tid. Situationen är bättre än i somras men den fortfarande ansträngd. På en akutmottagning tar arbetsuppgifterna aldrig slut, vi arbetar även med att förbättra interna processer på sjukhuset för att jämna ut inflöde och utflöde från akuten och förhoppningsvis kommer vi snart kunna se ett fler resultat.

Flera faktorer har bidragit till den ansträngda situationen. Den stora omorganisationen i Stockholms läns landsting är en.

– Den nya intensivakuten på Karolinska Solna innebär förändrade patientflöden och omstyrning av ambulanser vilket gör att vi tar emot fler svårt sjuka till Danderyds sjukhus, förklarar Py Johnsson-Fohlin.

I somras, när situationen var som värst, togs matrasten bort för personalen på akuten. De hänvisades i stället till ett måltidsuppehåll, som i praktiken ofta inte gick att få tid till. Matrasten är nu återinförd. Sjukhuset har också lyckats rekrytera något fler sjuksköterskor, och inför 2019 har man utlovats ökad bemanning i budgeten. I handlingsplanen har man lagt fokus på vikten av åtgärder för att få personalen att vilja stanna kvar.

Kommer det här att räcka?

– Det får vi se, vi kan bara fortsätta jobba med en hållbar arbetsmiljö och jobba med individuella utvecklingsplaner för både nya medarbetare och de som jobbar hos oss nu. Vi är måna om att de ska vilja stanna kvar och växa hos oss, svarar Py Johnsson-Fohlin.

 

Foto: Carin Wesström

 

Läs Kvalitetsvårds tidigare artikel om Danderyds akutmottagning.

 

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan