Datorspel hjälper sjukhus att förbättra sina flöden

Datorspel hjälper sjukhus att förbättra sina flöden

Ett sjukhus kan liknas vid ett komplext system där många parametrar ska samspela. För att undvika flaskhalsar, optimera processer och öka vårdkvaliteten har Nya Karolinska Solna tagit hjälp av forskare från KTH. Sebastiaan Meijer, professor i vårdlogistik vid KTH, berättar att de använder sig av datorspel för att koppla samman alla logistiska flöden, på exempelvis en akutmottagning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Sebastiaan Meijer, professor i vårdlogistik vid KTH.
Sebastiaan Meijer, professor i vårdlogistik vid KTH.

– Det kan bland annat handla om att hitta lösningar för att förbättra kontakten mellan medarbetare på akuten och andra inblandade avdelningar. Genom att kombinera tekniska lösningar och mänsklig kompetens i en simulerad miljö kan man hitta nya förbättringsmöjligheter.

För att identifiera problem och verktyg som saknas intervjuas medarbetare. Forskarna skapar sedan simuleringar av flöden och processer och därefter får medarbetarna spela i den simulerade omgivningen.

– Det är de som vet mest om hur systemet fungerar som ska spela. När de får agera utifrån sin kunskap och ta komplexa beslut ser vi direkt vad som fungerar och inte. Här är det väldigt viktigt med olika observationsmetoder. Hittar vi rätt simulering blir spelarna engagerade inom bara någon minut och glömmer själva simuleringen. Utmaningen är att få dem att känna igen miljö och omgivning men att inte ha för mycket detaljer då det tar fokus, berättar Sebastiaan Meijer.

Karolinska Solna har inte kommit till själva spelandet ännu. Tekniken har använts för bland annat transportmyndigheten i Rom. Forskargruppen innehåller både data- och simuleringsspecialister och beteendevetare och från att ha jobbat mycket inom transport och logistik fokuserar de nu mer på hälso- och sjukvården. De har i nuläget flera projektförslag inom vården, bland annat för ombyggnationer, omorganisering och förflyttning från högspecialiserade sjukhus till hemvård.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan