Detta krävs för att ha rätt till titeln undersköterska

Bemanning Från och med nästa sommar blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Syftet är att höja kvaliteten och säkerheten i vården och omsorgen.

Detta krävs för att ha rätt till titeln undersköterska
Titeln undersköterska blir skyddad. Foto: Adobe Stock

Från och med nästa sommar kommer det att behövas ett bevis för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

För att få klarhet i vad den titeln innebär har Socialstyrelsen därför tagit fram ett förslag på föreskrifter och allmänna råd. Där framgår det vilken utbildning eller motsvarande kompetens som krävs för att få ett bevis om skyddad yrkestitel. Förslaget är nu ute på remiss.

Godkända betyg

Förslaget handlar framför allt om krav på godkända betyg från en utbildning med inriktning mot vård och omsorg på gymnasienivå.

– Vi har haft som målsättning att våra krav på godkända betyg ska fungera för både nuvarande vård- och omsorgsutbildningar på gymnasienivå och för äldre utbildningar. För de som har en utbildning men inte helt uppnår betygskraven föreslår vi också en bestämmelse där man kan ta hänsyn till andra meriter, till exempel arbetslivserfarenhet, säger Anders Kring, jurist på Socialstyrelsen.

Bidra till tryggare patienter

Det är också Socialstyrelsen som kommer att pröva ansökningarna om att få ett bevis om skyddad yrkestitel. Syftet med skyddad yrkestitel för undersköterskor är att höja kvaliteten och säkerheten i vården och omsorgen.

– En skyddad yrkestitel kommer att fungera som en garant för kompetensen och bidra till en ökad trygghet för patienter, brukare och anhöriga, säger Zara Warglo, avdelningschef på Socialstyrelsens behörighetsavdelning i en kommentar.

Träder i kraft nästa år

De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2023. För att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg behöver man då något typ av bevis. Den som är tillsvidareanställd undersköterska vid den tidpunkten behöver dock inte ansöka på en gång. De får behålla sin titel i tio år.

Har du synpunkter på förslagen till de nya föreskrifterna och allmänna råden? Skicka in dem till Socialstyrelsen senast den 14:e oktober.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan