Distansarbete underlättar rekrytering

Bemanning Möjligheten att arbeta hemifrån några dagar per vecka har lockat fler sjuksköterskor att söka jobb hos 1177 telefonrådgivningen i Skåne.

Distansarbete underlättar rekrytering
Ebba Munksgaard är en av de sjuksköterskor som arbetar hemifrån två dagar i veckan.

Även 1177 har märkt av bristen på sjuksköterskor de senaste åren. Men möjligheten till distansarbete har gjort skillnad. När 1177 telefonrådgivningen i Skåne första gången annonserade om att det fanns möjlighet att jobba hemifrån ökade antalet sökande med det dubbla.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Sjuksköterskor ger råd hemifrån

Idag arbetar 59 sjuksköterskor med att ge råd om vård vid 1177 telefonrådgivningen i Skåne. Drygt en tredjedel arbetar hemifrån några dagar i veckan.

Ebba Munksgaard är en av de sjuksköterskor som arbetar hemifrån två dagar i veckan.

– När man arbetar obekväma arbetstider, tycker jag det är väldigt skönt att jobba hemifrån. Man har redan börjat varva ned i slutet av arbetspasset, säger hon.

Möjlighet att stänga dörren

För att kunna arbeta hemifrån ställs det dock vissa krav. Arbetsplatsen måste vara ergonomiskt anpassad. Stolar, bord och belysning måste godkännas av arbetsgivaren. Dessutom måste man ha tillgång till en bra internetuppkoppling – och möjlighet till sekretess.

Är man flera i hushållet måste det exempelvis finnas möjlighet att stänga dörren om sig för att skydda patientuppgifter.

Dessutom måste man vara mer eller mindre självgående, vilket innebär att de flesta nyanställda får vänta lite med att jobba hemifrån. På kontoret finns de erfarna kollegorna som kan stötta och svara på frågor.

Enklare att få ihop vardagen

Den stora fördelen med distansarbete är att det blir enklare att få ihop jobb- och privatliv för medarbetarna. Ebba Munksgaard konstaterar att det är väldigt skönt att kunna gå direkt från köksbordet till datorn när hon börjar tidigt.

Även äldre som arbetar som timanställda uppskattar att kunna ta kvälls- och helgpass utan att behöva åka in på kontoret.

– De som jobbar hemma är jättenöjda. Vissa som bor långt bort sparar ju hur mycket tid som helst, säger Pia Nilsson, enhetschef på 1177 i Skåne.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan