Region Sörmland satsar på fast personal

Bemanning Region Sörmland vill minska beroendet av inhyrd bemanning. Första steget är att satsa på fler fasta sjuksköterskor och högre ersättning för obekväm arbetstid.

Region Sörmland satsar på fast personal
Från februari 2023 ska inhyrningen av sjuksköterskor minska rejält. Foto: Adobe Stock

Oberoende av inhyrd bemanning. Det är målet med arbetet som nu startar i hälso- och sjukvården i Region Sörmland.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi gör det här för att vi vill värna våra medarbetares arbetsmiljö, förbättra kontinuiteten, öka patientsäkerheten, för att vi hellre anställer medarbetare än hyr in till hög kostnad och för att vi vill ha kraft att utveckla den Sörmländska vården, säger Magnus Johansson, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland i en presskommentar.

Reducera inhyrning av sjuksköterskor

Första steget är att reducera inhyrning av sjuksköterskor, med start i februari 2023. Detta gör man genom att erbjuda hyrpersonal fast anställning och att lägga mer fokus på Region Sörmlands medarbetare.

Regionen har bland annat beslutat att öka ersättningen för att jobba helg, kväll och natt till sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor. Dessutom inför de en rekryteringsbonus på 30 000 kronor till medarbetare som rekryterar nya kollegor.

Lägger pengarna på den egna personalen

– Den ökade ersättningen till sjuksköterskor och barnmorskor för arbete helg, kväll och natt motsvarar cirka 40 miljoner kronor per år. Pengar som gått till hyrpersonal lägger vi istället på våra egna medarbetare samtidigt som vi gör mer för att rekrytera fler och visa fördelarna som finns med att arbeta hos oss, säger Magnus Johansson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan