Allt fler unga män väljer välfärdsyrket

Rapport Var tredje ung anställd inom kommunerna är en kille och intresset för välfärdsyrkena verkar öka. Undersköterska är det yrke där intresset ökar mest.

Allt fler unga män väljer välfärdsyrket
Studien visar att antalet unga anställda i kommuner och regioner ökat med mer än 50 procent de senaste tio åren. Och många av dem är män. Foto: Adobe Stock

Allt fler unga, män och utrikes födda arbetar i välfärdens yrken. Det framgår av en studie som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, genomfört.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Bodil Umegård, SKR.

− Att fler unga män söker sig till yrken där behoven är stora, och väntas växa framöver, är mycket positivt. Kompetensutmaningen i välfärden kräver att vi tänker nytt kring möjligheten att rekrytera bredare, säger Bodil Umegård, sektionschef på arbetsgivarpolitiska avdelningen vid SKR.

Fler unga i branschen

Studien visar att antalet unga anställda i kommuner och regioner ökat med mer än 50 procent de senaste tio åren. Och många av dem är män.

Antalet unga män har framförallt ökat i yrken som är kraftigt kvinnodominerade, som undersköterska och vårdbiträde. Idag är ungefär var tredje ung anställd i kommunerna kille. Dessutom är en stor andel av de unga som arbetar inom dessa yrkesgrupper män med utländsk bakgrund.

SKR konstaterar att intresset för att arbeta inom många välfärdsyrken har ökat sedan 2019. Undersköterska är det yrke där intresset ökat mest, från 33 procent 2019 till 48 procent 2022. Även intresset för att jobba som sjuksköterska, läkare, tandläkare, biomedicinsk analytiker och tandsköterska har ökat.

Effekt av pandemin

Att intresset ökat syns också i att söktrycket till motsvarande utbildningar på universitet och högskola gick upp under pandemin.

− Det verkar som att pandemin bidragit till att fler unga fått upp ögonen för välfärdsjobben och möjligheten att jobba med något där man har chansen att bidra och göra skillnad på riktigt, Bodil Umegård.

Studien bygger på SKR:s personalstatistik 2021 samt resultat från en webbenkät som genomförts av Ungdomsbarometern på uppdrag av SKR.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan