Digitala verktyg förbättrar vården för patienter med IBD

Digitala verktyg Skånes universitetssjukhus tar hjälp av digitala verktyg för att utveckla vården för patienter med IBD. Förutom kortare köer och färre onödiga sjukhusbesök har satsningen frigjort värdefull tid för läkarna.

Digitala verktyg förbättrar vården för patienter med IBD
Ida Maria Kapusta, Olof Grip och Johanna Holmgren arbetar med EU-projektet SmartClinic som syftar till att förenkla och förbättra IBD-vården.

IBD är en grupp kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar som ofta drabbar unga vuxna. Att leva med IBD kan vara tufft. Det innebär ofta en vardag med magproblem, smärta och perioder av akut försämring.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Fyller i digitala enkäter

Mag- och tarmmottagning Malmö på Skånes universitetssjukhus har över 5 000 patienter med IBD. Nu ingår 700 patienter i ett projekt där man undersöker möjligheterna med att utveckla IBD-vården med hjälp av digitala verktyg.

Idén är att minska antalet onödiga sjukhusbesök – och dessutom ge patienter bättre kontroll över sin hälsa.

Tidigare har patienterna kallats till årliga kontroller – oavsett om de mått bra i sin sjukdom eller inte – vilket satt stor press på vården, med långa köer som följd. Nu fyller patienterna istället i en digital hälsoenkät. De får också hem prover som mäter mängden inflammation i blodet. Proverna kan de lämna in på närmaste vårdcentral.

Utifrån enkäten och resultat från prover kan Johanna Holmgren och Ida Maria Kapusta se vilka patienter som behöver bokas in för ett mottagningsbesök.

Minskar behovet av fysiska besök

Allt detta minskar behovet av fysiska besök för de patienter som är stabila i sin sjukdom. Därmed blir det möjligt att prioritera på ett helt annat sätt. Förut fanns det exempelvis väldigt få akuttider för IBD-patienterna. Nu kan de erbjuda akuttider inom en vecka.

– Våra erfarenheter hittills är väldigt positiva, säger Olof Grip.

– Och det frigör tid för oss att snabbare kunna behandla dels de patienter vars sjukdom försämrats, dels de patienter som har medelsvår sjukdom som vi tidigare inte kunnat prioritera, säger Olof Grip, överläkare inom gastroenterologi på Skånes universitetssjukhus.

Modell för andra kroniska sjukdomar

Satsningen ingår i EU-projektet SmartClinic. Tanken är att utveckla en generisk modell för digitaliserade vårdförlopp för patienter med kronisk sjukdom för att på sikt kunna använda den inom andra medicinska specialiteter med kronisk sjukdom.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan