För ett år sedan skrevs en avsiktsförklaring mellan AI Sweden och Unity Health Toronto. Målet var att främja användningen av artificiell intelligens i sjukvården genom ett samarbete mellan Sverige och Kanada.
Svenska sjukhus vässar sin AI-förmåga i samarbete med Kanada
Digitalisering Tre svenska sjukhus går in i ett internationellt projekt för att stärka sin AI-kompetens. I projektet samlas deltagarna kring studier som berör både organisatoriska och tekniska frågor.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Nu har alltså Karolinska Universitetssjukhuset, Skånes Universitetssjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset gått in i det samarbetet.
Tre arbetspaket
Med finansiering från Vinnova kommer deltagarna samlas kring tre arbetspaket:
- Ledarskap och strategi.
- Samarbetsplattform för data scientists. Här ska medarbetare på de fyra sjukhusen få möjlighet att lära av varandra, bland annat genom ett internationellt hackathon.
- Gemensamt utvecklingsprojekt som rör patienter som uteblir från sina bokade tider.
– Genom att samarbeta med de sjukhus i världen som kommit längst inte bara i utvecklingen av AI, utan dessutom infört egenutvecklad AI, kan vi lära oss och öka vår egen förmåga, säger Magnus Kjellberg, föreståndare för Kompetenscentrum AI på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i en kommentar.
Värdefulla erfarenheter
Stefan Jovinge, chef för forskning, innovation, utveckling och utbildning på Skånes Universitetssjukhus, uttrycker liknande förhoppningar.
– Vår tidiga digitalisering av hälsodata och digitalisering i vården gör oss i Sverige till en attraktiv partner för de hälsosystem i Nordamerika som kommit längst. Deras erfarenheter är oerhört värdefulla för oss och dessa förutsättningar utgör de bästa förutsättningarna för ett produktivt partnerskap, säger han.
Stöd i det strategiska arbetet
Espen Sigvartsen, enhetschef vid datalager och applikationsutveckling på Karolinska Universitetssjukhuset, förklarar att man även på lednings- och strateginivå behöver en tydligare AI-strategi och bättre förståelse för hur AI kan vara till hjälp i vårdverksamheten och stötta strategiska mål.
– Genom att lära av varandra både på denna och en mer teknisk nivå hoppas vi snabbare kunna skapa AI-lösningar som stödjer och leder till mer effektiva arbetssätt med ökad kvalitet som gynnar våra patienter och medarbetare, säger han.