Effektivare när patienterna söver sig själva

Arbetssätt Vid gynmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad kan patienterna söva sig själva. Fördelarna är många, och det har dessutom visat sig vara ett effektivt verktyg i arbetet med att korta vårdköerna.

Effektivare när patienterna söver sig själva
Frank Örnfeldt Svensson, Tanja Rissannen, Louise Körkkö, Malin Eriksson, och Ida Lindström vid Centralsjukhuset Kristianstad har varit engagerade i utvecklingsarbetet.

Istället för att bli sövd på vanligt vis kan den som ska genomgå ett mindre ingrepp på gynmottagning på Centralsjukhuset Kristianstad välja självsedering.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det innebär att patienten ger sig själv avslappnande läkemedel genom att trycka på en knapp.

Patienten styr det själv

Ida Lindström anestesisjuksköterska vid centraloperation på Centralsjukhuset Kristianstad liknar effekten vid lustgas, där patienten andas in gasen så länge hen behöver det.

– Man styr det själv som patient genom att trycka på en knapp. För varje knapptryck får man en förutbestämd dos. Du trycker tills du har den effekt som du själv tycker är behaglig, säger Ida Lindström.

Vid självsedering används propofol, vilket är samma medel som används vid vanlig sövning med hjälp av anestesisjuksköterska. Fördelen är att patienten själv kan sköta doseringen. Varje gång patienten trycker på knappen, kommer en förbestämd dos propofol. Det finns dock ett tak för hur mycket av medlet patienten kan ge sig själv.

Frigör tid och kortar köerna

Än så länge finns Ida Lindström eller någon av hennes kollegor med för att handleda medarbetarna på gynmottagningen, men under våren är det tänkt att de ska bli helt självgående.

I en tid då det råder stor brist på anestesisjuksköterskor innebär det att man kan genomföra fler operationer. Det ökar dels tillgängligheten på gyn, men frigör även kapacitet för centraloperation.

Patienterna är lyriska

Dessutom är återhämtningen för patienten inte lika lång efter självsedering som vid vanlig narkos. Ida Lindström berättar att det finns de som varit tveksamma till självsederingen, men som blivit väldigt positivt överraskade.

– Patienterna är lyriska, de är verkligen så tacksamma, säger Ida Lindström.

Den som hellre vill bli sövd på vanligt sätt erbjuds naturligtvis det, men då blir väntetiden längre. En förutsättning för att kunna få sitt ingrepp med självsedering är också att man måste kunna kommunicera med vårdpersonalen

Självsedering används även på andra håll i landet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan