Allt fler barn och unga söker vård för psykisk ohälsa. Samtidigt har väntetiderna inom BUP blivit allt längre. Det är bakgrunden till att regeringen nu går in med ett stöd för förbättra tillgängligheten till den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin.
En miljard ska korta köerna till BUP
Effektivisering Regeringen och SKR har kommit överens om att satsa en miljard kronor på att minska köerna inom BUP. Pengarna ska användas för att öka effektiviteten, produktiviteten och kapaciteten så att fler barn och unga får hjälp snabbare.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Det är inte acceptabelt att så många får vänta i månader på att få vård och behandling – ja, till och med på att få träffa någon överhuvudtaget, säger socialminister Jakob Forssmed i en kommentar till överenskommelsen.
Gäller under två år
Regeringen avsätter därför totalt en miljard kronor för att stödja regionernas arbete för att minska köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Överenskommelsen ska gälla under två år för att ge regionerna på så vis ska få mer långsiktiga förutsättningar för tillgänglighetsarbetet.
Samtidigt har regeringen tydliga förväntningar på att satsningen ska ge resultat. En stor del av överenskommelsen, 840 miljoner kronor, är prestationsbaserade medel. Det innebär att regionerna får ta del av medlen när de uppnår de uppsatta målen för tillgänglighet.
Satsning på analys och förbättring
Genom överenskommelsen får regionerna dessutom 150 miljoner kronor för långsiktiga utvecklingsinsatser. Varje region får en grundsumma på 5 miljoner kronor för utvecklingsarbete. Resterande medel fördelas i förhållande till befolkningsstorlek 0-18 år.
Medlen ska användas för att analysera och förbättra vården för barn och ungdomar med psykisk ohälsa samt att genomföra förbättringar. Regionerna ska också arbeta systematiskt med produktionsplanering och kapacitetsstyrning för att förbättra tillgängligheten.
Dessutom får SKR 10 miljoner kronor för att genomföra insatser för att stödja regionerna i det här arbetet.