Färre hjärtinfarkter – men oklart varför

Hjärtinfarkt Statistik från det nationella kvalitetsregistret Swedeheart visar på att färre har insjuknat i hjärtinfarkt i år, men det är oklart varför. Har coronapandemin och ett lugnt hemmaliv gjort oss mer hjärtfriska – eller har insjuknade undvikit att söka vård?

Färre hjärtinfarkter – men oklart varför

– Sedan början av juni i år fortsätter det inrapporterade insjuknandet i hjärtinfarkt att vara lägre än vad som observerats för samma period under de fem tidigare åren. Det handlar om cirka 8 procent färre hjärtinfarkter och skillnaden är tydligast för stora och mer allvarliga infarkter, säger David Erlinge, professor vid Skånes universitetssjukhus i Lund i ett pressmeddelande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Swedeheart vet inte vad som ligger bakom förändringen, men lägger fram flera pandemirelaterade teorier.

* Drabbade söker inte vård – oroväckande och allvarligt då patienterna inte får ta del av livräddande behandling.

* Äldre och sjuka människor som skulle ha fått en hjärtinfarkt har istället gått bort i sviterna av en Covid-19 infektion.

* Social distansering, lugnare hemmaliv och mindre stress kan ha bidragit till ett minskat insjuknande i hjärtinfarkt och annan hjärt-kärlsjukdom.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan