Fartyget hade 3 700 passagerare. Det var efter att en av dessa hade gått i land i Hongkong och testades positiv i början av februari som japanska myndigheter beslöt att inte tillåta passagerare att lämna fartyget då det anlöpte Yokohama. Där låg skeppet sedan i karantän i två hela veckor.
Fler smittades i kryssningskarantän
Forskning
Fler smittades av det nya coronaviruset då passagerarna på kryssningsfartyget Diamond Princess hölls i karantän. Hade de fått gå i land, testats och tagits om hand skulle färre ha drabbats, visar ny svensk forskning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Nu visar den svenska studien att resultatet blev en stor spridning ombord.
– Spridningstakten var fyra gånger så hög som vad man har sett i de värst drabbade områdena i Kina, säger Henrik Sjödin, forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, till Kvalitetsvård.
Man fick dock ner den spridningstakten efter ett tag, genom att isolera bekräftat infekterade personer på sjukhus i Japan, ihop med karantänåtgärder för övriga på fartyget.
– Det var bra. Om man inte hade vidtagit dessa åtgärder uppskattar studien att nästan 3000 personer skulle ha infekterats fram till 19 februari, istället för 619 smittade.
När karantänen till slut hävdes var 619 av fartygets passagerare smittade.
– Om man istället hade evakuerat direkt, testat alla och tagit hand om dem med symptom skulle sannolikt inte fler än ett 70-tal ha drabbats.
Nu har man ju gjort något liknande på hotellet H10 Costa Adeje på Teneriffa. Vad tänker du om det?
– Det är något som vi förstås håller ögonen på nu.
Besluten om karantän eller ej är inte lätta att ta, understryker Henrik Sjödin och kollegan, professorn i epidemiologi Joacim Rocklöv, som är studiens huvudförfattare. Det är alltid avvägningar, som kan vara svåra, och fortsatt forskning på erfarenheterna och på hur det nya viruset beter sig behövs.
Fem av passagerarna på Diamond Princess hade avlidit av sjukdomen i början av mars.
Studien har publicerats i Journal och Travel Medicine