Förbandet ska larma om infektion

Ett sårförband som genom en liten sensor larmar till mobilen om det har bildats en infektion. Det är en möjlighet i framtiden, visar ny forskning vid Malmö universitet. Forskaren Javier Sotres har just fått medel att gå vidare med sin idé.

Förbandet ska larma om infektion
Javier Sotres hoppas kunna utveckla ett förband som larmar om infektion. Foto: Charlotte L Bechmann.

– Vi tror att de tråd- och batterilösa sensorerna i sårförband kan innebära ett genombrott för den moderna sårvården, säger Javier Sotres.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Han har ihop med kolleger utvecklat den sensor som ska finnas i förbandet och som avläser en begynnande bakterietillväxt. Den prototyp man har tagit fram kan också skicka informationen till en läsare, som skulle kunna vara en app i mobiltelefonen. Nu ska gruppen gå vidare med hur denna sensor kan integreras i sårförbandet, vilket är en av utmaningarna i forskningen, berättar Javier Sotres.

 

Eftersom infekterade sår kan få allvarliga följder är förhoppningen att sensorn ska kunna upptäcka infektionen på ett tidigt stadium, innan patienten själv märker några symptom.

 

Sensorn innehåller en gel som bakterierna äter. När detta sker minskar andelen gel, och detta kan då avläsas i mobiltelefonen

 

– Utmaningen består i att ta fram en sensor som är stabil trots att den har kontakt med olika ytor. Om det inte finns bakterier i såret ska sensorn inte reagera, börjar bakterier däremot växa måste den reagera mycket snabbt, förklarar Javier Sotres.

 

Forskningen har nu tilldelats medel från Mats Paulssons stiftelse.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan