Gick mot strömmen – löste personalbrist på akuten

Södersjukhusets Kalasprogam för nyutexaminerade sjusköterskor på akutmottagningen har bidragit till full bemanning till sommaren.

Gick mot strömmen – löste personalbrist på akuten

Tidigare har det alltid krävts ett till två års erfarenhet för att bli sjuksköterska på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm. Men för att klara bemanningen såg avdelningen över möjligheten att ta in nyutexaminerade – och har lyckats långt över förväntan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Kalas-programmet, Kompetensförsörjning av långsiktiga akutsjuksköterskor, blev namnet på akutmottagningens initiativ som nu är inne på sitt fjärde år.

I början antogs fem nyutexaminerade sjuksköterskor till det långa programmet per år, men sedan dess har det utökats till tio sköterskor två gånger per år. Vid den senaste antagningen sökte 50 personer till de tio platserna.

Niklas Grön, chefssjuksköterska på Södersjukhusets akutmottagning.
Niklas Grön, chefssjuksköterska på Södersjukhusets akutmottagning.

– Åtta veckors introduktion svider i plånboken, men vi märker att det lönar sig. Och under utbildningsveckan trycker vi in allt från miljöutbildning till att kuratorer pratar om jobbiga samtal, berättar Niklas Grön, chefssjuksköterska på Södersjukhusets akutmottagning.

Av de 35 sjuksköterskor som gått programmet är 29 fortfarande kvar på avdelningen. Av de sex som slutat hoppade två av snabbt, två har valt att vidareutbilda sig och två är föräldralediga. I dag saknas bara 4–5 sjuksköterskor på avdelningen och när nästa Kalas-program börjar i juni räknar Niklas Grön med fullbemanning.

– Det är massor av vårdplatser stängda i Sverige på grund av personalbrist. Det gör att vi måste hjälpas åt för att lösa det och vi måste ta hand om de nya. Vi har kommit fram till att det går alldeles utmärkt att börja på akuten som nyexaminerad. Det kostar en del, men det är absolut värt det, säger Niklas Grön.

De som gått Kalas-programmet berättar att de alltid har en rad personer i arbetslaget att vända sig till med frågor och att de inte känt att någon tvivlat på deras kunskaper. En del berättar att de alltid velat bli akutsjuksköterskor men tidigare har fått höra att det inte går utan erfarenhet.

Kalasprogrammet

De som blir antagna till Kalas-programmet får en och samma handledare under hela introduktionen. De får också en mentor som de kan sitta ner med och reflektera över jobbet. Introduktionen är åtta veckor lång, varav en utbildningsvecka.

De grupper som börjar inför sommaren har tre introduktionsveckor och utbildningsvecka. Eftersom det är svårt att få till en bra introduktion under sommarveckorna jobbar de nya sjuksköterskorna självständigt över sommaren och fortsätter sedan sin introduktion i september. I slutet av det ettåriga programmet görs en utvärdering i form av en gruppintervju och hittills har utvärderingen lett till justeringar av kommande Kalasprogram.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan