Hög vikarielön prövas i stället för bonusar i Umeå kommun

Inför sommaren använder flera regioner och kommuner bonusar som stimulansåtgärder. I Umeå kommun ångrar man dock att man i fjol erbjöd sina ordinarie sjuksköterskor 12 000 kronor om de kunde skjuta på en semestervecka.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det var en illa vald satsning. Våra medarbetare fick inte den semester de har rätt till enligt lag och som de

Björn Hammar. Foto: Fredrik Larsson, Umeå kommun.

behöver för återhämtning. Vi köpte bort den på sommaren, men kunde inte heller erbjuda semester under höst eller vår. Det blev en ond cirkel. Nu strävar vi efter att alla ska få sin sommarsemester, kommenterade kommunens verksamhetschef Björn Hammar i tidningen Vårdfokus.

Istället valde Umeå kommun i år att redan i januari annonsera ut välbetalda vikariat för sjuksköterskor i kommunen. 50 000 kronor i månaden erbjöds sjuksköterskorna för att komma till Umeå och vikariera.

Det tog skruv. Kommunen fick in över 60 ansökningar och hela behovet av vikarier kunde täckas. Hur slutresultatet blir ekonomiskt jämfört med andra lösningar vet man ännu inte, men man konstaterar att det i alla fall blir billigare än att använda bemanningsanställda.

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan