Västerbotten testar app för hjärtpatienter

I Västerbotten testas en app som stöd för träning för hjärtpatienter. Tekniken kommer från Australien, där den har visat sig vara framgångsrik.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Forskaren och fysioterpeuten Camilla Sandberg håller i studien.

– Vi är först ut i Sverige med att testa den här lösningen, säger hon i ett pressmeddelande.

De som kan bli aktuella för studien är personer som drabbats av hjärtinfarkt, som gjort en hjärtoperation eller ballongvidgning av kranskärlen och som tackat nej till att träna med sjukgymnast på Hjärtcentrum på Nus. Ofta kan det vara personer som har lång resväg.

– Vi har länge funderat på hur vi kan få denna grupp mer aktiv, säger Camilla Sandberg.

Patienterna kopplar upp sig via appen och sätter på ett pulsbälte. På sjukhuset följer sjukgymnasten Helena Cronesten träningen via en dator på Hjärtcentrum. Hon ser puls, andningsfrekvens och var personen befinner sig. Hon kan skicka meddelanden via datorn, som omvandlas till ett röstmeddelande i appen. Hon välkomnar till träningspasset, kan skicka tips och uppmuntringar som ”Nu kan du öka tempot!” eller ”Bra jobbat!”

Deltagarna kan ägna sig åt vilken träning de vill så länge de har pulsbältet på – utom simning, eftersom appen inte är vattentät.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan