Regelverk ska skapas för utländsk vårdpersonal vid kris

Sverige ska kunna ta in utländsk sjukvårdpersonal vid ett krisläge – men det behövs ett regelverk för detta. Socialstyrelsen fick i förra veckan ett uppdrag från regeringen att föreslå ett sådant.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsvård.se premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?
Lena Hallengren. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

– I Sverige ska alla ha tillgång till en god hälso- och sjukvård, även i kristider och vid extraordinära händelser. Om det uppstår ett behov av att ta in extra resurser utifrån ska detta hanteras utifrån ett tydligt regelverk, säger socialminister Lena Hallengren.

Uppdraget ska ta sin utgångspunkt i Socialstyrelsens rapport från 2016 om förutsättningarna för att ge utländsk hälso- och sjukvårdspersonal behörighet att verka i Sverige vid kriser. Socialstyrelsen ska även föreslå hur utländsk hälso- och sjukvårdspersonal redan innan en kris inträffar skulle kunna utses och ges behörighet att verka i Sverige.

Resultatet av Socialstyrelsens uppdrag ska redovisas till Socialdepartementet om ett år.