Känslig data bidrar till smarta lösningar för diabetes

Artificiell intelligens Nu har de två vinnarna i innovationstävlingen Vinter avgjorts. Båda bidragen visar hur man genom att använda data kan utveckla smarta lösningar för diabetes.

Känslig data bidrar till smarta lösningar för diabetes
Båda bidragen visar hur känslig data kan bidra till att ta fram smarta lösningar för diabetes. Foto: Adobe Stock

Innovationstävlingen Vinter – innovation med känsliga data är ett led i den pilotsatsning som Vinnova drivit under snart ett år. Nu är alltså tävligen avgjord. Två vinnare tog emot priset, en i kategorin tjänst och en i kategorin infrastruktur.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Klocka förutser behovet av insulin

Arctic Med Tech vann i kategorin tjänst. De har utvecklat en AI-lösning som gör det möjligt att analysera och förutse behov av insulin och kolhydrater baserat på ansträngningsgrad. För användaren visualiseras resultatet i realtid, i en sportklocka.

”En tjänst som uppmuntrar till beteendeförändring och skänker frihet till många som lever med diabetes” skriver juryn i sin motivering.

Delar data säkert

I kategorin infrastruktur var det forskningsinstitutet RISE om vann med lösningen Encrypted Health AI.

”En lösning som skänker lugn och tillit både till personer med diabetes och lagstiftare, skyddar man innovatörers algoritmer och begränsar obehörig delning eller bearbetning av data” enligt juryns motivering.

Ett övergripande syfte med Vinter har varit att få fram lösningar för att känsliga data ska kunna delas och användas på ett säkert sätt. Utmaningen är att känsliga data ofta ligger inlåsta i olika datasystem som inte kan kommunicera med varandra.

Visar potentialen

Cassandra Marshall, som projektleder arbetet från Vinnovas sida, tycker att det finns många intressanta resultat att ta vidare.

– Med piloten visar vi att vi kan hitta sätt att tillgängliggöra data om hälsa för innovation. Även om vi inte har alla svar ännu kan vi peka på hindren, men framför allt kan vi visa vad som är möjligt och visa den nytta som kan uppnås för, i detta fall, personer med diabetes, deras anhöriga och vården, säger Cassandra Marshalll.

Om Vinter

Med pilotsatsningen Vinter vill Vinnova bidra till att skapa förutsättningar för att säkert dela och använda känsliga data. Och på så sätt göra den tillgänglig för innovation.

För att kunna skapa innovationer med data behöver den först bli tillgänglig. Ett konsortium har med stöd från Vinnova utvecklat en digital plattform för säker delning och användning av data. Den digitala plattformen är tillgänglig för tjänsteutvecklare i samband med innovationstävlingar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan