Lyckad satsning på fler undersköterskor i Piteå

Kompetens Nästa år blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Genom ett valideringsprojekt har Piteå kommun gjort det lättare för erfaren vårdpersonal att läsa vidare till undersköterska.

Lyckad satsning på fler undersköterskor i Piteå
Anna-Karin Jönsson tog chansen, validerade sina kunskaper och studerade vidare till undersköterska. Foto: Helene Markström

Från och med 1 juli nästa år blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Piteå kommuns socialtjänst har i drygt två år drivit ett EU-projekt med syfte att validera kunskaper hos tillsvidareanställd personal som vill studera vidare till undersköterska.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Korta studietiden

Poängen med att först validera sina kunskaper är att man då kan korta ned studietiden.

– Valideringsprojektet har varit en viktig del för motivationen till vidare studier. Genom att vissa kunskaper validerats så har studietiden för den enskilde blivit mycket kortare, säger Carina Lundberg, projektledare EU-projekt Validering undersköterska och enhetschef ordinärt boende, Piteå kommun.

”Jag gasade på”

Undersköterskan Anna-Karin Jönsson arbetar inom hemtjänsten och är en av de som tog chansen till validering och vidare studier genom Äldreomsorgslyftet.

– Det var rätt nervöst när handledaren gick bredvid och ”skuggade” mitt arbete, men det gick bra. Jag hade förmånen att få tillgodoräkna mig många studiepoäng inom de praktiska kurserna eftersom jag har lång yrkeserfarenhet inom vård och omsorg.

Anna-Karin Jönsson behövde komplettera några kurser och var färdig undersköterska långt innan kurserna formellt avslutades.

– Jag gasade på och läste in det jag behövde inom ett par månader, förklarar hon.

Motivera fler att läsa vidare

Syftet med projektet är att motivera tillsvidareanställd personal att läsa in den formella kompetensen till undersköterska (1500 gymnasiepoäng) enligt Skolverkets nationella yrkespaket. Genom statliga stimulansmedel har personalen sedan kunnat söka till Äldreomsorgslyftet och på så sätt fått möjlighet att studera 50 procent på betald arbetstid.

I Piteå kommun studerar just nu 45 personer på halvtid genom Äldreomsorgslyftet och 26 personer är färdiga med sin undersköterskeutbildning.

– Det är en fantastisk möjlighet att få studera på arbetstid och jag är glad att jag tog chansen, säger Anna-Karin Jönsson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan