Mer it i egenvården – om patienterna får välja

Linda_Askenas1Äldre patienter med hjärtsvikt är positiva till it i sin egenvård. Det visar en studie från  Linnéuniversitetet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det finns tidigare projekt kring egenvård vid hjärtsvikt men ingen har frågat vad patienterna själva behöver, säger Linda Askenäs, forskningsansvarig för studien.

Projektet, som hittills pågått i ett och ett halvt år, vill utveckla stödsystem för att äldre med hjärtsvikt ska få ett så normalt åldrande som möjligt. Studien har låtit patienter, med medelålder 75 år, testa olika lösningar som ska underlätta deras vardag med sjukdomen. Verktygen var uppdelade i olika kategorier, från enkla tekniska lösningar som exempelvis stegräknare till mer avancerade apparater. Bland annat en där patienterna behövde logga in via en dator och registrera sina värden flera gånger i veckan. Ett viktigt resultat, enligt Linda Askenäs, är att det inte bara finns en lösning.

– Trots att patienterna har samma sjukdom så är behoven olika, egenvårdslösningarna måste individanpassas, säger hon.

Forskarna testade även inställningen till it-lösningar i egenvården. Ju mer tekniskt avancerade desto bättre, tyckte patientgruppen. När samma fråga ställdes till en grupp med vårdpersonal blev resultatet de motsatta, ju mindre teknik desto bättre.

– Vi har en föreställning om att äldre patienter är teknikfientliga, jag tror att vi behöver tänka om, säger Linda Askenäs.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan