Tvångssyndrom, OCD, är en problematik där den drabbade fixerar sig vid saker som andra inte fokuserar på. Det kan handla om symmetri, smuts eller att dåliga saker kan hända, något som i sin tur orsakar olika former av tvingande beteenden, så kallade tvångshandlingar.
Ny behandling hjälper barn med OCD
Barn och unga Med en ny metod har bup i Skåne förbättrat sina resultat i arbetet med barn och unga som har tvångssyndrom. Numera ligger behandlingens effekter helt i nivå med de bästa internationella studierna.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Exponering har länge varit en del av behandlingen som patienter på bup i Lund erbjudits. Efter en uppföljningsstudie insåg man att det fanns utrymme för förbättring. Studien visade att ett år efter påbörjad behandling hade väldigt många av patienterna kvar sin OCD.
– Jämfört med andra skandinaviska studier hade vi mycket sämre resultat. Vi verkade göra ett ganska dåligt jobb trots att vi visste hur vi skulle kunna få patienterna att må bättre, säger Matti Cervin, specialistpsykolog vid bup i Skåne.
Retar hjärnan
Detta ledde fram till att man helt började fokusera på terapeutledd exponering med responsprevention där patient och psykolog träffades oftare under längre tid, tre timmar i taget.
Behandlingen går ut på att ”reta hjärnan” genom att locka fram de jobbiga OCD-känslorna och sen göra tvärt emot vad OCD:n vill.
– Vi kanske tar i ett dörrhandtag som upplevs äckligt för att sedan pilla oss i ansiktet utan att först tvätta händerna, säger Matti Cervin.
Tydlig förbättring
Resultatet är tydligt. Åtta av tio upplevde en tydlig förbättring i symtom och sex av tio visade sig ha så få symtom efter behandling att diagnosen OCD inte längre var aktuell.
Bup i Lund visar nu behandlingsresultat som ligger i nivå med de internationella studier som visar bäst resultat i behandling av OCD.
– Vi fortsätter att erbjuda den här behandlingsmodellen till alla unga i Lund som vill. En första grupp är även igång i Malmö och förhoppningen är att den ska finnas tillgänglig inom hela bup Skåne, säger Matti Cervin.
Läs rapporten Exponeringsbaserad KBT för barn och unga med OCD.