Ny mottagning stöttar barn som haft cancer

Barncancer En ny uppföljningsmottagning för ungdomar som haft cancer i barnaåren, Bryggan, ska underlätta övergången till vuxenvården.

Ny mottagning stöttar barn som haft cancer
En ny uppföljningsmottagning för ungdomar som haft cancer ska underlätta övergången till vuxenvården.

Drygt 8 av 10 barn som får cancer överlever. Men många får bestående problem eller sena komplikationer som följd av behandling eller av sjukdomen i sig. Det handlar till exempel om hormonella problem, kognitiva svårigheter och infertilitet och kan innebära mer eller mindre allvarlig påverkan på hälsa och livskvalitet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Därför är uppföljning viktig, inte minst att ha koll på puberteten, säger Johan Arvidson, överläkare inom blod- och tumörsjukdomar för barn och ungdom, Akademiska sjukhuset.

Riskerar att hamna mellan stolarna

Det är bakgrunden till att Akademiska sjukhuset nu öppnar Bryggan, en ny sorts mottagning för ungdomar som haft cancer i barnaåren.

Enligt en undersökning från Barncancerfonden är det många barncanceröverlevare som har någon form av kvarstående men eller sen komplikation av sin cancer. Tidigare analyser, bland annat av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, har visat att brister i samordning och kontinuitet är ett vanligt problem vid övergången till vuxenvården. Det kan leda till sämre hälsa och fler akuta vårdbesök.

Här fyller Bryggan en viktig funktion.

Säkrare och tryggare övergång

Främsta målet med Bryggan är att erbjuda ungdomarna en bättre uppföljning, att upptäcka och behandla sena komplikationer samt att förbättra övergången till vuxenvården.

– Unga behöver bli bättre informerade och förberedda på vad övergången från barn- till vuxensjukvård kommer att innebära för dem. De behöver bli sedda och informerade. Med en riktad satsning på ungdomar kan vi ta tag i övergången i tid och anpassa vården individuellt efter de ungas behov så att övergången blir säkrare och tryggare, säger Johan Arvidson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan