Ny pod sätter ljus på anhörigfrågorna

Ny podcast från Anhörigas riksförbund ska bredda målgruppen och öka intresset för anhörigfrågor.

Ann-Marie Höberg, ordförande Anhörigas riksförbund.
Ann-Marie Högberg, ordförande, Anhörigas riksförbund, vill se en attitydförändring i sjukvården.

För ett par veckor sedan hade Anhörigpodden premiär, en ny podcast från Anhörigas riksförbund. Syftet är att bredda målgruppen och öka intresset för anhörigfrågor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Förbundet når i dagsläget sin målgrupp genom främst en tidning och arrangerade möten. Men ordförande Ann-Marie Högberg tror att de kan nå fler.

– Det finns idag 1,3 miljoner människor som vårdar en närstående, av dem är 900 000 i arbetsför ålder och vissa är unga, det är inte säkert att de går på våra möten, menar hon.

Hon framhäver att de, bland annat genom podden, vill visa att anhöriggruppen är mycket bredare än schablonbilden av en anhörig som en gammal person som vårdar, ofta sin ännu äldre, partner. En av frågorna som kommer att diskuteras i podden är hur man förenar yrkesarbete med anhörigvård.

– Förståelsen hos arbetsgivare måste bli större, så att man kan underlätta för medarbetare som har en tuff situation med att både vårda sin närstående och sköta sitt arbeta, menar Ann-Marie Högberg.

Men hon påpekar att en attitydförändring måste till även i sjukvården.

– Anhöriga behöver ses som samarbetspartners och involveras mer i vården.

Podcasten finns på bland annat iTunes och Youtube. Förbundet planerar att släppa omkring fyra avsnitt av Anhörigpodden per år. Nästa avsnitt kommer i mars.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan