Det är 15 år sedan den första versionen av Narkoswebben såg dagens ljus. Sajten riktar sig till barn, ungdomar och närstående för att förbereda dem inför sjukhusvistelse, narkos och operation.
Ny sajt hjälper barn hantera oro och stress
Barnsjukvård Nu släpps en uppdaterad version av Narkoswebben, en sajt som hjälper barn och anhöriga att förbereda sig för vård.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Vi vet att både barn och närstående tar till sig webbaserad information betydligt bättre än när den förmedlas via traditionella informationsbroschyrer, säger Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens Barnsjukhus som också har varit drivande i arbetet med Narkoswebben.
Förståelse för vad som väntar
Behovet av information är stort, bara på Astrid Lindgrens Barnsjukhus sövs nästan 10 000 barn och ungdomar årligen. Gunilla Lööf konstaterar att barn och ungdomars sjukhusrelaterade stress och oro har sin grund i en otillräcklig förberedelse och förståelse inför det som väntar.
Förberedelse och förståelse är därför viktigt för att minska stress och oro både före, under och efter en sjukhusvistelse. Förberedelse och förståelse är också viktigt för bearbetning av det som hänt och för barn och ungdomars framtida relationer med hälso- och sjukvård.
– De negativa konsekvenserna visar sig inte alltid direkt, utan dyker ofta upp som svårtolkade reaktioner då barnet kommit hem, inför nästa kontakt med hälso- och sjukvård eller kanske inte förrän de har blivit vuxna. Att reaktionerna kommer någon gång och i någon form, det är långt vanligare än vi tror, säger Gunilla Lööf.
Möter barnens frågor
Den nya sajten har ett nytt utseende och ett innehåll anpassat för att barnen själva ska kunna ta till sig information på ett lekfullt sätt. Här finns filmer och serier, poddar och bloggar, möjlighet att ställa frågor till en chatbot och träffa andra som varit i en liknande situation. Det finns även information för vuxna, på 32 olika språk.
Allt innehåll är baserat på klinisk och vetenskaplig evidens och har utvecklats av ett multidisciplinärt team tillsammans med barn och ungdomar i olika åldrar och med olika erfarenhet av hälso- och sjukvård. Allt innehåll är baserat på klinisk och vetenskaplig evidens och har utvecklats av ett multidisciplinärt team tillsammans med barn och ungdomar i olika åldrar och med olika erfarenhet av hälso- och sjukvård.