Studie om skonsammare prostataprov

Bättre diagnos, större patientsäkerhet och ett mer skonsamt sätt att ta prover. Det hoppas forskaren Tobias Nordström vid Danderyds sjukhus att forskningsprojektet STHLM3-MR ska resultera i för män med misstänkt prostatacancer.

Studie om skonsammare prostataprov
Tobias Nordström, överläkare vid Kirurg- och urologkliniken, Danderyds sjukhus. Foto:Cecilia Larsson Lantz, Danderyds sjukhus

Han är överläkare vid Kirurg- och urologkliniken och inleder nu en studie där 60 000 män i åldrarna 50 – 74 år bjuds in. I projektet har man tidigare utvecklat ett blodprov, ”Stockholm3” som i studien ska kombineras med undersökning med magnetkamera.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

– Traditionellt tas vävnadsprover med ultraljudsvägledning, men en undersökning med magnetkamera visar exakt var eventuella cellförändringar i prostatan finns, vilket gör att man kan ta riktade vävnadsprov därifrån. Det ger mer representativa resultat, men det är också skonsammare för patienten. I framtiden kan det bli så att vi inte behöver genomföra vävnadsprovtagning hos patienter som gjort en magnetröntgen och den inte på några förändringar, säger Tobias Nordström.

Under året ska STHLM3-MR-metoden jämföras med den traditionella metoden.  Resultatet ska svara på om man kan öka möjligheten att upptäcka behandlingskrävande cancer samtidigt som färre män behöver genomgå undersökningar.

 

Projektet drivs med stöd av Cancerfonden och i samarbete med flera kliniker i Region Stockholm. Forskningen genomförs vid Institutet för kliniska vetenskaper vid Danderyds sjukhus och institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik vid Karolinska Institutet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan