Nytt sätt att bemanna har minskat antalet inställda operationer

Förbättringsarbete Genom att utmana gamla sanningar har Intensivvårdsavdelning Barn på Sahlgrenska Universitetssjukhuset förbättrat situationen med strukna operationer. Numera bemannar de avdelningen efter vårdbehov istället för fastställda vårdplatser.

Nytt sätt att bemanna har minskat antalet inställda operationer
I stället för att utgå ifrån hur många platser de har planerat för, förhåller de sig numera till hur många patienter som behöver vård på BIVA. Foto: Adobe Stock

Bristen på antalet vårdplatser har orsakat många problem på Intensivvårdsavdelning Barn på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Ibland har de varit tvungna att avvakta med operationsstart för att säkerställa att det finns en vårdplats för patienten, men de har även tvingats stryka operationer. Under 2021 var det 51 patienter som fick sin operationstid struken samma dag på grund av brist på postoperativ intensivvårdsplats.

Bemannar efter behov

Konsekvenserna för barnet och dess familj blir stora. Men det innebär också dubbelarbete och dåligt utnyttjade operationsresurser. Detta blev upptakten till ett stort förbättringsarbete.

I stället för att utgå ifrån hur många platser de har planerat för, förhåller de sig numera till hur många patienter som behöver vård på BIVA. De bemannar med andra ord efter vårdbehov, i stället för fastställda vårdplatser.

Och resultatet har varit positivt. Redan under hösten 2022 sågs en markant minskning av antalet strukna operationer på grund av BIVA-platsbrist. Under 2023 var det bara åtta patienter som man behövde stryka. Dessutom har arbetsmiljön blivit bättre.

– Vi upplever betydligt bättre flyt och mindre frustration i verksamheten nu. Periodvis leder det nya arbetssättet till att vi verkligen utmanas och behöver hjälpas åt, men totalt sett över året minskade antalet övertidstimmar, säger Linda Löwegren, avdelningschef på Intensivvårdsavdelning Barn (BIVA).

Ville göra mer för barnen

För sitt arbete belönades de nyligen med Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kvalitetspris.

Linda Löwegren och Helena Winberg på Intensivvårdsavdelning Barn tar emot priset för avdelningens förbättringsarbete.

– Vi är väldigt stolta och glada. Bakgrunden till arbetet är att vi kände att vi måste kunna göra mer för barnen – och det visade sig att vi kunde det, säger Linda Löwegren som tog emot priset tillsammans med Helena Winberg, sektionschef.

Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kvalitetspris är ett vandringspris. Priset går till ett team, enhet eller verksamhet som på föredömligt sätt bedriver ett strukturerat kvalitets- och utvecklingsarbete på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. En jury med representanter från vården och patienter utser vinnaren.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Det senaste