Oupptäckta covidfall söks inte i Sverige

Coronaviruset En fransman togs in på sjukhus med andningssvårigheter och symptom på lunginflammation den 27 december. När läkarna på sjukhuset nyligen gick tillbaka och testade om gamla prover kunde de konstatera att det var covid-19 som mannen drabbats av.

Oupptäckta covidfall söks inte i Sverige
Bild: Pixabay.

Läkarna på Avicenne och Jean Verdier-sjukhusen i Paris omtestade 24 prover från patienter som vårdats under december och januari, skriver tidningen The Guardian. Ett av proverna, från en 43-årig tvåbarnsfar, visade positivt för smitta. Han hade inte träffat någon känd riskgrupp. Hans hustru (som inte visat några symptom) arbetade ihop med personer av kinesiskt ursprung, men det fanns ingen uppgift om att någon av dem nyligen rest till Kina.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Även i Sverige finns många som tror att de har haft sjukdomen innan pandemin blev känd, bekräftar professor Anders Sönnerborg på Karolinska Institutet för Kvalitetsvård.

– Men hittills är ingen retroaktiv spårning utförd mig veterligen, skriver han i ett mejl till redaktionen.

Även Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell fick frågan på tisdagen. Till Sveriges Radios eko-redaktion sa han att han ansåg det troligt att det kan ha funnits enstaka fall även i Sverige, men att dessa i så fall inte drog igång någon smittspridning i större skala.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan