Läkemedel kan prövas mot covid-19

Coronaviruset Remdesivir, ett läkemedel som ursprungligen utvecklades mot ebola, har beviljats beredskapslicens av Läkemedelsverket för att kunna prövas på svårt sjuka covid-19-patienter.

Läkemedel kan prövas mot covid-19

Runt om i världen pågår just nu många försök att utveckla ett läkemedel mot covid-19. Det finns nya preparat som genomgår kliniska studier. Jämsides med försöken att hitta nya preparat prövas redan tillgängliga, hittills utan någon större framgång.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Remdesivir är ett antiviralt läkemedel som fortfarande är under utveckling. Mot ebola visade det sig inte ha tillräcklig effekt. Nu hoppas man att det fungerar bättre mot det nya coronaviruset, som är en annan virustyp.

– Grunden för att vi tror att läkemedlet skulle kunna ha effekt mot covid-19 är dels in vitro-studier och dels studier av djurmodeller med ett annat coronavirus, det som ger sjukdomen mers, säger Filip Josephson, läkare och utredare vid Läkemedelsverket till Läkemedelsvärlden.

Totalt pågår tre kliniska studier runtom i världen just nu. De första resultaten från en kinesisk studie väntas i april. Genom beredskapslicensen blir det möjligt att pröva preparatet på svårt sjuka svenska patienter – om den svenska vården lyckas få del av det från tillverkarens begränsade lager.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan