Poddar om livet som undersköterska

Arbetsliv Att vara undersköterska är både roligt, utvecklande och coolt – men den rollen hamnar sällan i rampljuset. Det vill Zekiye Sürer ändra på. Hon har därför startat en podd om livet som undersköterska.

Poddar om livet som undersköterska
Zekiye Sürer poddar om livet som undersköterska.

Du har dragit igång ett nytt tema på Hallands sjukhus podd, om livet som undersköterska, varför det?

– Jag tycker att det pratas för lite om undersköterskor. Jag vill ge undersköterskan en starkare röst, men också visa hur häftigt jobb det är och att det kan se ut på så många olika sätt, berättar Zekiye Sürer som är undersköterska på Hallands sjukhus Varberg.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Vad kommer du att ta upp i podden?

– Det finns två avsnitt ute nu. Det ena handlar om att handleda studenter. Vi får ju studenter från både gymnasiet och vuxenutbildningar och det är så viktigt att de känner sig välkomna och får ett bra bemötande. Det andra avsnittet handlar om att jobba på en akutmottagning och vårdavdelning. Här får vi möta Julia som berättar om sin arbetsvardag. Nästa avsnitt tar upp hur det är att vara nyutbildad och hitta sig själv i sin yrkesroll.

Vem är din drömgäst?

– Jag har nog ingen drömgäst… det skulle vara Zlatan, kanske! Han skulle vara intressant att prata med, om hans möten med vården efter sin knäskada.

– Vill gärna intervjua någon inom militärens sjukvård. Det talas inte mycket om det vilket gör det lite mer intressant nu när många gått med i hemvärnet. Men drömmen skulle förstås vara att få med någon som inspirerats av podden att läsa till undersköterska, någon gång i framtiden.

Vad tycker du själv är det bästa med att jobba som undersköterska?

– Att vara undersköterska är otroligt brett, du kan jobba inom kommunen med äldre, eller på sjukhuset. Det är både utvecklande och intressant och du har alla möjligheter att nischa dig och lära dig ännu mer. Undersköterskan står ofta för omvårdnaden och den känslan, när du hjälper en patient som inte kan prata att kommunicera, att kunna läsa av kroppsspråket och bemöta dem på ett sätt så att de känner sig bra omhändertagna – det ger en varm känsla i kroppen, som inte går att beskriva. Det är coolt att vara undersköterska!

Vad hoppas du att podden kan bidra med?

– Jag tycker det är kul om jag kan inspirera andra, att visa vilket grymt yrke det här är. Visst, allt är inte positivt, vi jobbar i en verksamhet där liv börjar, avslutas och allt som händer däremellan och det kan vara tufft. Men samtidigt så är du aldrig ensam, du har alltid ett team omkring dig. Förhoppningsvis kan podden öka intresset för att söka sig till ett riktigt spännande jobb.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan