Premier ska snabba på vaccinering

Vaccin De första vaccindoserna mot covid-19 kan börja ges den 27 december. Regeringen lockar med extra premier för regioner som lyckas vaccinera många invånare före den första maj.

Premier ska snabba på vaccinering

Till en början är det en liten leverans av Pfizer/Biontech-vaccinet som når Sverige i helgen. Under nästa vecka väntas en större leverans på runt 80 000 doser anlända.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Personer inom äldrevården och de som arbetar där prioriteras först. I januari väntas vaccin från tillverkaren Moderna också vara godkänt, varför fler kan få vaccin.

Regioner som vaccinerar många snabbt kommer att belönas med premier, enligt en regel om ”särskild ersättning vid skyndsamt genomförande av vaccination” som är en del av SKR och regeringens överenskommelse.

Regionerna ska rapportera till vaccinationsregistret och i förekommande fall också rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket.

Läs hela överenskommelsen om vaccinet

Så belönas de som vaccinerar snabbt

* Om en region har slutfört vaccinering för 80 procent av personer över 70 år senast den 30 april 2021 så erhålls i efterskott 20 kr per invånare i regionen.

* Om en region har lyckats med att vaccinera 70 procent av resterande del av befolkningen som är 18 år och äldre senast den 30 juni 2021 så erhålls i efterskott 20 kronor per invånare i regionen. För varje vecka tidigare än den tidpunkten som en region har lyckats med att vaccinera 70 procent av resterande del av befolkningen erhålls i efterskott 15 kronor per invånare i regionen.

Detta gäller under förutsättning att antalet levererade doser är tillräckligt, annars förlängs mätperioden.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan