Prisas för forskning som minskar lidande och vårdtider

Utmärkelse Örebroprofessorn Olle Ljungqvist har länge arbetat med att utvecklat metoder för att förbättra vården vid stora operationer. Nu belönas han av sina internationella kollegor genom det prestigefyllda priset från Société Internationale de Chirurgie.

Prisas för forskning som minskar lidande och vårdtider
Olle Ljungqvist fick motta priset vid den internationella kirurgveckan som i år hölls i Wien i Österrike. Prisutdelare är John Hunter, ordförande för International Society of Surgery. Foto: Pascal Pazanda

Olle Ljungqvist, professor i kirurgi vid Örebro universitet, får nu internationell uppmärksamhet för sina insatser i vården. Förra veckan fick han ta emot det prestigefyllda internationella priset från Société Internationale de Chirurgie.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Han blir därmed den förste svensk att motta utmärkelsen sedan 1973, enligt Örebro universitet. Priset går till den kirurg i världen som har publicerat det mest anmärkningsvärda och användningsbara forskningsresultatet.

– Det är mycket hedrande och roligt, säger Olle Ljungqvist.

Förbättra vården via team

Olle Ljungqvist och hans forskarlag har under mer än 20 års tid arbetat med att utveckla metoder för att förbättra vården vid omfattande operationer. Metoden innebär att olika professioner arbetar tillsammans och tar ett helhetsgrepp om processen före, under och efter operationen.

Olle Ljungqvist är professor i kirurgi vid Örebro universitet. Foto: Pascal Pazanda

– Vi har utvecklat processer som gör att patienter som går igenom stora operationer återhämtar sig snabbare och får färre komplikationer, säger Olle Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Minskar lidande och kortar köerna

Metoderna från projektet ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) sprids nu över världen. De används redan på över 200 kliniker i ett 30-tal länder.

Förutom att patienterna slipper lidande efter sina operationer, gör det att sjukhusen kan ta hand om fler patienter och korta vårdköerna. Enligt Olle ljungqvist innebär metoden mellan 30 till 50 procents minskning av vårdtider och komplikationer.

Lyfter upp sina kollegor

Det är den internationella kirurgiska föreningen International Surgical Society/Société Internationale de Chirurgie (ISS/SIC) som delar ut priset.

Medaljen går till Olle Ljungqvist personligen, men han framhåller insatserna från alla de forskare som under åren har arbetat med projektet.

– Det känns som ett pris som tilldelas väldigt många som har varit med och jobbat med det här, säger han i en kommentar till priset.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan